- Reset + PDFPrindi

"Peakokk annab aru: presidendilossi menüüs on peaaegu kõik eestimaine", Maaleht, 8. detsember 2016

Taigo Lepik
© Rauno Vomar/Delfi

08.12.2016

Ivar Soopan


Aeglaselt jahvatavate veskikivide vahelt pudenev mahejahu ja erakordse maitsega vähelevinud tudraõli – see on vaid väike osa eestimaisest toidust, mida leiab presidendi ja riigijuhi külaliste laualt.


Presidendilossi jõudev toit on enamjaolt eestimaine, mille kohta mõni skeptik ütleb "kaalikas" ja "kama keefiriga". Aga kaugel sellest – presidendi kantselei peakoka üksikasjalikust ülevaatest selgub, et Kadriorgu jõudev toit on huvitav kooslus meie põllumajandustootjate leidlikkusest ja tahtest valmistada midagi erilist.

"Tudraõli on selle aasta viimase paari kuu leid," ütleb presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik.

Tudraõli on toode, mille olemasolust pole paljud eestlased ilmselt kuulnudki. Lepik leidis selle Saaremaalt, kus seda valmistab Pähkla talunik Aivar Lember.

Lember alustas tudraõli tootmist alles eelmisel aastal, enne tegi seda väidetavalt ainukesena Eestis Väike-Maarjas asuv Kaarli talu. Nii et tudraõli ongi üks eriline ja vähelevinud toode.


Vaat et parem kui oliiviõli


Põldtuder on ristõieline taim, mida kasvatatakse õli tootmiseks. Taigo Lepik paneb tudraõli salatitesse ja kasutab ka praadimiseks.

"Ta on hästi heade maitse- ja küpsetusomadustega," ütleb Lepik. "Kasutan seda enamasti salatites, mitte kuumtöödelduna – siis on ta maitse tugevam –, aga kuumtöötlemisel kannatab see paremini kuuma kui mõni teine õli."

Veebileht Eestiõlid tutvustab seda toodet nii: omadustelt, tervistavalt toimelt ja kasutamisviisilt on tudraõli üsna sarnane linaõliga. Kolesterooli langetajana on see tõhusam oliivi- ja rapsiõlist, samuti leidub selles E-vitamiini ja karotinoide.

Tavapoodidest tudraõli ei leia. Kuidas Lepik selle leidis? "Ühe kokast sõbra kaudu ja võtsin tootjaga ise ühendust. Väga hea asi," räägib Lepik.

Eestimaine toit jõuab Kadriorgu nii tootjate enda hea müügitöö kui ka suust suhu leviva reklaami tulemusel. Reklaami aga patta ei pane – lõpliku otsuse teeb kantselei peakokk.


Logistika toimib ladusalt


"Uued asjad on alati teretulnud," ütleb Lepik. Neljal-viiel korral aastas käib ta tootjate juures kaupa otsimas, aga tiheda töö tõttu pole see alati võimalik.

"Tore oleks külas käia, aga kuna nad on üle Eesti nii laiali paisatud, siis ei saa – pean enda tööd ka tegema. Kõik teevad ausalt ja oma asja, aga igale poole kahjuks ei jõua," nendib ta.

Lepik julgustab tootjaid, et nad pakuks oma põnevaid tooteid restoranidele. Head uudised levivad kokkade seas ja ühel hetkel võib väikesest avastusest saada maitseelamus paljude jaoks.

Toidukauba toovad tootjad üldjuhul ise Kadriorgu kohale, sest paljudel on Tallinnas müügipunktid ja pealinna niikuinii asja.

"Neil on kindlad kaubapäevad, kui nad tulevad Tallinnasse. Arvestan, et kui neil on kaubapäevad teisipäev ja neljapäev, siis tellingi teisipäevaks ja neljapäevaks. Siiani on kõik ilusti kohale tulnud," rääkis ta.


Milliste tootjate kaupa presidendi kantselei kasutab?

"Liha on Eesti oma, ja kala – kui vähegi võimalik, siis Eestist," ütleb presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik.

Sealiha ostab kantselei Ida-Virumaalt Lüganuse vallast perefirmast Sigwar. Veiseliha jõuab presidendi kantselei kööki Saaremaa Lihatööstusest ja vutiliha Tartumaalt Järveotsa talust. Lambaliha tuleb aga Lääne-Virumaalt Porkunist Oruveski talust.

Küüliku-, kana- ja pardilihaga varustab Taigo Lepikut Tartu lähistel Vorbusel tegutsev EstFarm.

Järvamaal Esna külas Kalamatsi Meiereis valmib aga nii hea kitsejuust, et seda võib pakkuda nii kodustele suudele kui ka ükskõik mis riigi esindajatele.

Toomas Hendrik Ilvese kodukoha lähedalt Abja vallast Pajumäe talust jõuavad presidendi kantseleisse muud piimatooted. Sealt saab mahetoorpiima, juustu, kohupiima, võid ja jogurtit.

Teraviljasaadusi ostab kantselei Võrumaalt Sõmerpalust, kus jahvatavad Loona talu veskikivid. Loona talu veebilehel kirjutatakse, et veskikivid jahvatavad aeglaselt, säilitades jahus vitamiinid ja mineraalid. Teravili on pärit kohalikest maheteravilja kasvatavatest peretaludest.

Munadega varustab presidendi kantseleid osaühing Kehtna Mõis.

Ulukiliha jõuab Kadriorgu otse Abja kandi või Märjamaa jahimeestelt, kala tuleb vahendajate kaudu Pärnu lahest või Peipsist. "Enamasti täpsustan üle, et oleks kohalik kala, enne kui sisse võtan," selgitab Lepik.

Köögiviljadega on keerulisem, sest kõike Eestis ei kasvatata ja eri köögiviljade kättesaadavus oleneb aastaajast, aga võimalusel on needki kodumaised.

Saaremaal Orissaares Kalda talus tegutseb osaühing Metakor, mis toodab puu- ja köögiviljadest äädikat ning siirupit. Nende tootevalikus on näiteks nõgese ja estragoniga, valeselleri- või kadakamaitseline äädikas. Siirupite seast leiab sama erilisi eksemplare. "Väga head puhta maitsega," kiidab Taigo Lepik Kalda talu toodangut, mida ta oma köögis tarvitab.

Kuivatatud maitsetaimi ja loodusvilju saab Lepik Järvamaalt Kubja ürditalust.

Presidendi kantselei juustuvarud täienevad Tartumaa Andre Farmi abiga. Ettevõtte veebilehel öeldakse, et see on farm, kus lehmi kutsutakse Mummukesteks, neid hellitatakse kallistustega ja nendega koos mediteeritakse.

Mesi jõuab presidendi kantselei töötajate teetassi ja saiakäärule Pärnumaalt Tahkurannast Aare Jõumehe käest.


Artikkel Maalehe veebilehel.